ابزار دقیق
در قسمت ابزار دقیق انواع ابزاردقیق مورد نیاز پروسه های صنعتی معرفی میگردد . ابزار دقیق در حقیقت زیر ساخت یک سیستم کنترل و اتوماسیون را تشکیل میدهند و شامل ابزاری نظیر: انواع کنترلر، نشاندهنده، ترانسمیتر، رکوردر و… میباشند که این ابزار وظیفه اندازه گیری، انتقال، نمایش، ثبت و کنترل پارامترهای مهم فیزیکی نظیر دما، فشار، فلومتر، سطح مایعات و … را در پروسه های صنعتی به شکلی دقیق بر دوش دارند. ابزار دقیق را میتوان به دو صورت دسته بندی کرد یکی از نظر نوع عملکرد این ابزار برای مثال ابزاری که عمل کنترل دما یا فشار و رطوبت و یا سطح را بر عهده دارند به کنترلر مشهورند و به همین ترتیب ابزار نمایش این مقادیر که به ایندیکیتور یا نمایشگر معروفند و ابزار انتقال اطلاعات مقادیر برای مثال فشار، فلومتر، دما، و سطح به صورت سیگنال های استاندارد که، ترانسمیتر یا منتقل کننده نامیده میشوند .
ابزار دقیق رشته جدیدی است که امروزه جای خود را در میان رشتهای دیگر در صنایع ایران باز می کند.
ابزار دقیق از سه قسمت اساسی زیر تشکیل شده است که عبارتد از :
اندازگیری
کنترل
محرکها(ادوات خروجی(
این سه مجموعه در کنار یکدیگر مکمل یک سیستمی به نام سیستمهای کنترل اتوماتیک می باشند که این سیستم کنترل اتوماتیک وظیفه انجام کنترل فرایندی را در یک مجموعه عملیاتی بر عهده دارد .
۱.اندازه گیرها
قسمت اندازه گیر مقدار واقعی عنصر مورد نظر را اندازه گیری می کند.پارامترهای مختلفی در صنایع برای کنترل اندازه گیری می شود مهمترین پارامترهایی که در صنعت برای کنترل اندازه گیری می شوند عبارتند از:
اندازه گیری فشار measuroment of the pressure
اندازه گیری جریانات سیالات measuroment of the flow
اندازه گیری درجه حرارت measuroment of the temprature
اندازه گیری ارتفاع مایعات measuroment of the level
علاوه بر این پارامترهایی که در بالا ذکر شد عوامل دیگری برای اندازه گیری و کنترل وجود دارند و مهم هستند اما بعلت استفاده محدودتر از این پارامترها فقط به بیان نام آنها اکتفا می شود و در ادامه اگر فرصتی بود توضیحاتی در مورد آنها داده می شود این پارامترها عبارتند از :
انازه گیری سرعت ـ اندازه گیری لرزش ـ آشکار سازهای دود و شعله ـ دستگاههای آنالایزر
۲.کنترل کننده ها
قسمت دوم ابزار دقیق بخش کنترل می باشد در ابتدای شروع صنعت که کنترل بصورت امروزی نبود کنترل بوسیله عوامل انسانی انجام می شد سپس با پیشرفت علم سیستم کنترل اتوماتیک با بوجود آمدن ادوات نیوماتیکی (بادی) وارد مرحله جدیدی شد. بعد از مدتی با اختراع ترانزیستور استفاده از کارتهای الکترونیکی برای کنترل آغاز شد با بوجود آمدن این قطعات کنترلی استفاده از عوامل انسانی برای کنترل کمتر می شد.در ادامه پیشرفت علم کامپوترهای صنعتی با نام plc وارد صنعت شدند بوسیله این plc ها واحدها به آسانی کنترل می شدند وتغییرات نیز به آسانی در واحدها انجام می گرفت
امروزه کنترل کنندهای جدید تری بنام DCS (سیستم کنترل کننده توزیع پذیر) و کنترل کننده های فازی وظیفه کنترل را در واحدهای صنعتی بر عهده دارند.
۳.محرکها (ادوات خروجی)
محرکها ادواتی هستند که سیگنال خروجی را از قسمت کنترل کننده می گیرد و متناسب با این سیگنالها عمل می کند. از عمده ادوات خروجی می توان به شیرهای کنترل و الکتروموتورها اشاره کرد. این ادوات با عملکرد خود باعث کنترل پارامترهای اندازه گیری شده در مقدار مطلوب و مورد نظر می شوند . این ادوات گستره تنوعی زیادی دارند.
شرکت فنی مهندسی آمیتیس یکی از بهترین تامین کنندگان ابزار دقیق در ایران میباشد
این شرکت در زمینه تامین تجهیزات ابزار دقیق ، اتوماسیون صنعتی ، که توانسته است در طی این سال ها گام های معثری بردارد .
شرکت فنی مهندسی آمیتیس در پی رایزنی های که با شرکت های همچون abb و siemens و غیره در جهت تامین تجهیزات ابزار دقیق با این شرکت ها در ارتباط بوده و تمامی محصولات شرکت فنی مهندسی آمیتیس با استفاده از order code کالای مورد نظر شما ابزار دقیق مورد نیاز شما را فراهم میکند . و اگر احتیاج به پشتبیبانی و راهنمایی در خصوص ابزار دقیق مورد احتیاج شماست این شرکت با داشتن کادر مجرب و کارازموده میتواند شما را در خصوص ابزار دقیق راهنمایی کند تا بتوانید ابزار دقیق مورد نیازتان را تهیه و به دست شما عزیزان برساند.
مهندسی ابزار دقیق به انگلیسی: Instrumentation engineering زیر شاخهای از مهندسی کنترل است، که با بهرهگیری از ابزارهای اندازهگیری به کنترل کمیتهای فیزیکی میپردازد. رشته ابزار دقیق به دلیل وجود سنسورهای الکتریکی با رشته برق و الکترونیک ارتباط بسیار نزدیکی دارد. مهندسی ابزار دقیق بطور گسترده به طراحی و کنترل سیستمهای صنعتی نظیر سنسورها، ترانسمیترها، دستگاههای اندازهگیری و کنترلکنندهها، میپردازد.
ابزار دقیق را همچنین میتوان از نظر پارامتری که این ابزار بایستی عملیاتی بر روی آن انجام دهد دستهبندی کرد برای مثال بخشهای: ابزار دقیق مربوط به دما نظیر کنترلر دما، ترانسمیتر دما و ترمومتر یا نمایشگر دما، ابزار اندازهگیری و کنترل دقیق فشار، فلومتر یا سنجش جریان سیالات و انتقال مقادیر فلو یا کنترل فلو، ابزار سطح سنجی یا اندازهگیری سطح مواد درون مخازن و کنترل دقیق آنها و ابزار سرعت سنجی، ابزار رطوبت سنجی و …
تجهیزات ابزار دقیق و انواع آن چیست
تجهیزات ابزار دقیق و انواع آن : شاید جامع ترین تعریفی که بتوان از تجهیزات ابزاردقیق ارائه کرد.
به وسایل و ابزار صنعتی که برای کنترل و اندازه گیری دقیق کمیت های فیزیکی در صنایع و کارخانه های مختلف به کار برد می شوند، گفته می شود.
پس وقتی کلمه دقیق اشاره شد. یعنی باید اندازه گیری و کنترل کاملا دقیق باشد.
ابزار دقیق نسبت به کاربرد آنها متفاوت هستند.
بعضی از آنها کار اندازه گیری میزان فشار درون مخازن را انجام می دهند.
بعضی برای اندازه گیری جریان سیالات درون مخزن کاربرد دارند.
بعضی از آنها هم کار سرعت سنجی و رطوبت سنجی را انجام می دهند.
بسته به نیازهای صنعتی انواع ابزار دقیق شامل سنسور ها، ترانسمیترها، کنترلر ها، ترانسدیوسر، رکوردر و نمایشگرها و… وجود دارند.
شرکت های بزرگی مثل زیمنس، هانیول، یوشیتاکه، اپکس، یوکوگاوا و غیره در این زمینه فعالیت می کنند.
یکی از مهمترین و پرفروش ترین تجهیزات ابزاردقیق سنسورها هست که کاربرد بسیار در صنعت دارند.
که تقریبا در تمامی لوازم اندازه گیری وجود دارد.